Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMacBook Pro 16 (Sen 2019)

MacBook Pro er tilbake, større og mektigere enn noen gang

Med helt nytt tastatur, større skjerm og heftig ytelse rykker det godt i oppgraderingsfoten vår.

MacBook Pro 16.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Tidligere i november lanserte Apple en helt ny MacBook Pro. Modellen med 15-tommers skjerm utgikk til fordel for en modell med 16-tommers skjerm. Denne er noen gram tyngre, men de slankere skjermrammene bidrar til at den ikke har et spesielt mye større fotavtrykk enn modellen den erstatter.

Og skjermen er ikke det eneste som er nytt, for her har Apple tatt fatt i mye både over og under panseret:

  • Større og bedre skjerm
  • Nytt tastatur med lengre vandring
  • Høyere ytelse fra 8-kjernede prosessorer
  • Dobbelt så kraftig grafikkytelse
  • Bedre kjøling
  • Ny Touch Bar
  • Oppgraderte mikrofoner
  • Nye høyttalere

Alle disse nyhetene kan gjøre MacBook Pro 16 til en svært aktuell maskin, men aller først er vi helt nødt til å se nærmere på det nye tastaturet den har fått. Dette tar nemlig over stafettpinnen fra den utgåtte generasjonens tastatur med den mye omtalte og problemforfulgte sommerfuglmekanismen.

Det trøblete sommerfulgtastaturet

Sommerfugltastene gjorde det i sin tid mulig for Apple å lansere tynnere MacBooker. Ifølge Apple skulle disse også gi «en bedre og mer stabil» skriveopplevelse enn tastaturene til de utgående MacBookene fra 2015, som var basert på en velprøvd, men mer plasskrevende «saksemekanisme».

Selv etter å ha revidert tastaturet i tre omganger har ikke Apple klart å riste av seg alle problemene som de til slutt måtte vedkjenne seg kunne strekke seg fra taster som satte seg fast i støv, registrerte trykk flere ganger eller ikke responderte i det hele tatt. I tillegg er det en kjensgjerning at mange mislikte det høye støynivået.

Selv om tastaturet kom opp på akseptabelt nivå i fjorårets MacBook Pro og MacBook Air, har mange fortsatt å være skeptiske til å skaffe en ny MacBook Pro så lenge dette lunefulle tastaturet har stått på rollelisten.

Det nye tastaturet er en optimal miks av det gamle fra MacBook Pro 2015 og de mer lavprofil tastaturene på dagens moderne bærbare.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

En svært etterlengtet erstatter

Og selv om det nye tastaturet fortsatt har litt mindre vandring enn 2015-versjonen, så er vandringen omtrent doblet fra forrige generasjon med sommerfugltaster, til ganske nøyaktig 1 millimeter nå. Dermed får du en helt annen komfort.

Sammen med kraftig forbedret demping, som gjør det mulig å skrive uten å forstyrre omgivelsene, er dette det beste tastaturet Apple har laget på mange år og en verdig arvtaker til 2015-versjonen vi elsket tidligere.

Det er i det store og hele blant de beste tastaturene du kan få på en bærbar datamaskin i dag.

Skjermen leverer så godt at selv vanlige nettsider og tekstbehandlere er trivelige å se på.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Større og mer imponerende skjerm enn noen gang

Som navnet antyder kommer storebroren i MacBook Pro-serien nå med et nytt 16-tommers panel. Dette er en forsiktig økning på 0,6 tommer fra tidligere, men kombinert med at de innvendige skjermrammene har blitt litt tynnere gir det en illusjon av at økningen av arbeidsområdet er mer signifikant enn den faktisk er.

Det er artig rent designmessig, og vi sier jo ikke nei takk til litt mer boltreplass når fotavtrykket ikke øker. Viktigere for deg som skal jobbe på skjermen er det imidlertid at oppløsningen er økt for å opprettholde samme pikseltetthet som tidligere og at panelet er bedre tilrettelagt for proffarbeid enn noen gang.

Proffe videobehandlere kan nemlig for første gang på en bærbar Mac endre skjermens oppdateringsfrekvens til å matche bildeflyten til innholdet de jobber med. Dette gir en mer presis avspilling uten antydning til hakking, noe som tidligere kunne være tilfelle om skjermen og innholdet ikke holdt samme oppdateringsfrekvens.

Apple forteller at den nye Mac Pro-skjermen med 5K-oppløsning, som MacBook Pro 16 vil kunne drive to stykker av via Thunderbolt 3-kontaktene sine, vil få samme muligheter når den lanseres senere i år.

Rammene rundt skjermen har blitt litt tynnere.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Skjermen har en helt rå lysstyrke som vi målte til 515 nits. Det reduserer refleksjoner markant og lar deg jobbe på maskinen i omtrent alle slags lysforhold. Lysstyrken er imidlertid ikke høy nok for å få den fulle opplevelsen av HDR-innhold. Derfor har Apple lagt inn muligheten for å simulere dette som om det ble spilt av på en ekte HDR-skjerm i blant annet Final Cut Pro. Dette gir i alle fall en pekepinn på hva du får se når du kobler deg på en skikkelig HDR-skjerm senere.

For deg som har jobbet på en MacBook Pro tidligere kommer det neppe som noen overraskelse at skjermen også er svært presist kalibrert. Alle fargene er dønn presise, mens hvitbalansen også er mer enn godkjent, men aller helst skulle vært et lite knepp varmere.

Alt i alt er dette en av de desidert ypperste skjermene du får på noen bærbar maskin.

Fortsatt ledende pekeplate

Pekeplaten er helt uendret fra forrige generasjon MacBook Pro, så denne bør være velkjent for de fleste som er i markedet for en oppgradering. Om du kommer fra en gammel 15-tommer vil du uansett raskt bli glad i den store berøringsflaten dens som betyr at du aldri stanger i kantene om du så bruker alle fingrene på den samtidig.

Den kan også trykkes ned hvor som helst, og ikke bare i nedre del, og i motsetning til hos iPhone har Apple beholdt Force Touch for deg som har funnet noe smart å bruke denne funksjonen til.

Den absolutte presisjonen og den jevne, nesten friksjonsfrie berøringen fra tidligere er også fortsatt på plass.

Etter lanseringen av denne 16-tommeren ligger MacBook Pro igjen på topp på interaksjon.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Oppgraderingene du ikke ser

Før vi går inn på ytelsen må vi ta med oss noen av de mindre synlige, men likefullt viktige oppgraderingene Apple har lempet inn i årets MacBook Pro.

Den første som må nevnes er at lydsystemet har blitt større. Og kraftigere. Totalt seks høyttalere, tre på hver side av tastaturet, gir fyldigere lyd enn i noen tidligere MacBook Pro. Elementene kan reprodusere lavere frekvenser og gå en halv oktav dypere enn tidligere. Ved at to basselementer er plassert direkte over hverandre og vender hver sin retning, en opp og en ned, nuller de ut hverandres trykk. Dette reduserer vibrasjonene som ellers ville ført til forvrenging av lyden, særlig ved høyt volum.

Resultatet er at MacBook Pro kan spille musikk som høres fyldigere og mer naturlig ut selv på høyt lydnivå. Kombinert med støtte for Dolby Atmos, som får det til å virke som lyden kommer både ovenfra, fra sidene og nær sagt fra innsiden av skjermen, er det også en fornøyelse å se film uten hodetelefoner.

Det er også verdt å nevne at mikrofonen fra forrige generasjon har fått selskap av to ekstra, og at samtlige er kraftig oppgraderte. Siri hører deg dermed enda bedre, men viktigere er det at mikrofonene tar opp med mye høyere lydkvalitet enn tidligere.

Såpass stor er forbedringen at det å spille inn en podkast eller musikksnutter du har laget fint kan gjøres direkte foran maskinen uten ekstern mikrofon. Med mindre du er NRK eller Highasakite, kanskje.

Fordi FaceTime og andre chatteprogrammer komprimerer bilde- og lydstrømmer så kraftig kommer dessverre oppgraderingene til liten nytte når du har samtale over nettet. Men apropos video: 720p-kameraet i MacBook Pro er nå virkelig overmodent for utskifting.

Vi savner også en SD-kortleser. Apple forsvarer fraværet med at MacBook Pro brukes av mange andre enn fotografer. Det er selvsagt forståelig, men vi har mindre forståelse for at de også skylder på at halvparten av alle fotografer bruker en annen standard enn SD-kort, som CF-standarden, og dermed ikke får nytte av en innebygget kortleser. Den statistikken tar vi med en gigantisk klype salt, men dessverre blir sluttresultatet at alle som tar bilder fortsatt må drasse rundt på overganger.

Maskinen har fire Thunderbolt 3-porter. Den kan drive inntil to av Apples kommende 5K HDR-skjermer.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ny og bedre Touch Bar

Den oppmerksomme har nok allerede sett det, men nye MacBook Pro 16 har altså fått en ny Touch Bar. Denne mener vi fortsatt har lite for seg for vanlige brukere, selv om proffene etter hvert har fått noen nyttige visninger skreddersydd til den.

Apple har imidlertid endelig tatt til vettet og skilt ut «Escape» som en dedikert fysisk tast. Det er noe særlig programmerere og andre proffbrukere vil glede seg over ettersom de nå slipper å føle seg frem til den flere ganger i timen.

Touch ID er også blitt fristilt fra Touch Bar på høyre side, men du kan fortsatt ikke logge direkte inn i MacOS samtidig med at du trykker ned på-knappen når du kaldstarter maskinen. Huawei tillater dette, så hvorfor ikke dere også, Apple?

Touch ID har fått sin egen seksjon.
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Slik ser råskap ut

De kraftigste konfigurasjonene av MacBook Pro 15 slet med overoppheting og såkalt «throttling» av prosessoren når arbeidsbelastningen ble svært høy og langvarig. Vi har ikke knadd med videoenkoding i flere døgn, men etter gjentatt testing med måleprogrammet Cinebench, som belaster 100 prosent av prosessoren, kan vi melde om en konsekvent (høy) poengsum mellom hver eneste gang. Det er godt nytt ettersom den hos mange maskiner har en tendens til å falle etter hvert som temperaturen i prosessoren stiger.

Men så har også kjølingen vært satset på her. Nye vifter leverer betydelig mer frisk luft til de varme komponentene, og hovedkjøleribben har fått 35 prosent større overflate for mer effektiv varmeoverføring.

I fjor testet vi en MacBook Pro 15. Denne kostet 2000 kroner mer enn dagens testmodell til 33 500 kroner, til tross for at den hadde halvparten av lagringskapasiteten og «bare» en sekskjernet prosessor. Årets testmodell har en åttekjernet prosessor med over 20 prosent høyere ytelse i flerkjernede applikasjoner. Enkeltkjernede applikasjoner foretrekker fortsatt prosessorer med høyere klokkefrekvens over flere kjerner, men også her vil vi påstå ytelsen er svært god.

Den høye ytelsen er en kombinasjon av bedre kjøling og flere kjerner enn tidligere, som jo er ekstra hyggelig når det ikke koster noe mer enn tidligere.

Takler spill godt

Vi vil ikke anbefale en MacBook Pro om du primært skal spille. Likevel er det påfallende hvor kraftig den dedikerte Radeon 5500M-brikken er. Proffene vil nok ha mest glede av den til sine visualiseringer, videoeffekter og simuleringer, men på kveldstid kan den jammen hamle opp selv i nye spill. Vi målte respektable 53 FPS i Far Cry 5 ved Full HD-oppløsning og alle detaljer på maks, noe som er mer enn spillbart. I forhold til tidligere nevnte MacBook Pro 15 er dessuten spillytelsen doblet.

Til sammenligning oppnår du omtrent 88 FPS fra en toppspesifisert Razer Blade 15 Advanced med RTX 2080 Max-Q-grafikkbrikke. Du betaler altså svært dyrt for spillytelsen, men så lenge dette ikke er ditt primære bruksområde får det være greit.

Etter alle ytelsestestene kan vi melde om at maskinen støyer mer når du bruker grafikkbrikken enn prosessoren. Det høyeste støynivået vi målte var 51 desibel i Far Cry 5. Det er absolutt hørbart, men vi vil ikke klassifisere støyen som plagsom - eller gud forby - høyfrekvent. Heller som et monotont sus.

Konklusjon

Om du i flere år har holdt deg unna en oppgradering i frykt for det lunefulle og høylytte sommerfugltastaturet kan du endelig slå deg løs igjen. Tastaturet er fikset. Det nye kombinerer nå det beste fra det gamle 2015-tastaturet og mer moderne raske og litt mer lavprofil-tastatur. Om ikke det alene er godt nok sørger flere andre små og store nyvinninger for at tiden for en oppgradering sjelden har vært like god som nå.

Skjermen har jo blitt større uten at maskinens fotavtrykk har vokst. De få grammene ekstra vekt er en fillesak. Designet er klassisk MacBook Pro, men med slankere skjermrammer ser maskinen litt mer moderne ut også.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Panelet, med høy lysstyrke, utvidet fargerom, tilpasset oppdateringshastighet og fantastiske farger, er trolig det beste vi har opplevd på noen bærbar.

Ytelsen er også meget god. Den yter bedre enn selv den beste skrivebordsprosessoren (Intel i7 7700K) for bare to år tilbake og lar seg ikke stoppe av varme. Selv spill kan den håndtere ganske godt.

Med tastaturet tilbake på sporet føler vi rett og slett også Apples MacBook Pro-maskiner som helhet er skikkelig tilbake der de skal være. Anbefalt!

Oppdatert 2. desember klokken 9:30: Vi kom i skade for å skrive i testen at spillytelsen var på nivå med den langt billigere Huawei Matebook 13 med Nvidia MX150-grafikk. Dette stemmer ikke.

Apple MacBook Pro 16" (2019)
Imponerende
Anbefalt

Apple MacBook Pro 16" (2019)

Imponerende
sitatEn kostbar maskin som er gjennomarbeidet på alle områder.

Fordeler

  • +
    Eksepsjonell prosessorytelse
  • +
    Svært god lyd med Dolby Atmos-surround
  • +
    Beste skjerm på noen bærbar
  • +
    Biometrisk autorisering
  • +
    Gode og støysvake taster
  • +
    Stor, presis og allsidig pekeplate
  • +
    Topp byggekvalitet
  • +
    Støysvak
  • +
    Lang batteritid
  • +
    Takler flere moderne spill godt
  • +
    Tar opp lyd svært bra

Ting å tenke på

  • Ingen tradisjonelle USB-porter
  • Ingen minnekortleser
  • Kan ikke bruke Touch ID til pålogging ved kaldstart
  • Touch Bar har fortsatt uklar nytteverdi
  • Dårlig kamera (720p)
annonse
Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her